29.10. Saalem Brass ja Reijo Blommendahl

Ilon kautta – Saalem Brass soittaa Jumalan kunniaksi

Helsinkiläinen Saalem Brass on toiminut yhtäjaksoisesti yli 80-vuotta. Puhallinorkesteriin kuuluu yli 30 aktiivista soittajaa. Ikäjakauma on varsin laaja: nuorin soittaja on 15 vuotias ja vanhin yli 70-vuotias. Monet soittajista ovat kuuluneet orkesteriin vuosikymmeniä. Saalem Brass on soittanut 25:ssä maassa eri mantereilla. Viimeisin ulkomaanmatka suuntautui Pohjois-Koreaan, ja nyt orkesteri suunnittelee vierailumatkaa entiselle rangaistusvankisaarelle Sahalinille kaukaiseen Siperiaan.  Saalem Brass esiintyy vuosittain ahkerasti myös kotimaassa pääosin kirkoissa ja rukoushuoneissa. Myös stadionit, jäähallit ja messuhallit ovat tulleet tutuiksi.

Ilon kautta

Hengellinen puhallinmusiikki on uskomattoman rikasta. Se pitää sisällään niin marssimusiikkia, gospelvaikutteisia kappaleita, hienoja klassisia sävelkulkuja kuin diximäistä ilottelua. Saalem Brassin ohjelmisto on hyvin laaja: hengellisten yhteislaulujen ja virsien säestämisestä aina laajoihin moniosaisiin sävelteoksiin. Orkesterin nuotistossa on lähes tuhat koko orkesterille sovitettua sävellystä ja sovitusta.

Perustamisestaan 13.3.1935 lähtien Saalem Brass on ollut vakiintunut osa Helsingin Saalem-seurakunnan monipuolista musiikkielämää. Soittokunta osallistui aiemmin hyvin aktiivisesti seurakunnan tilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin. Parhaimmillaan se esiintyi joka sunnuntai. Sittemmin kotiseurakunnassa esiintymisiä on ollut harvemmin, mutta sitä vastoin ulkomaan matkat ja kotimaan konserttivierailut ovat vieneet yhä enemmän aikaa. Nykyisin Saalem Brass esiintyy todella harvoin Saalem-seurakunnan tilaisuuksissa, mutta tekee eri puolille vierailuja keskimäärin kerran kuukaudessa.

Saalem Brass harjoittelee amatööriorkesteriksi kohtuullisen paljon, keskimäärin kerran viikossa. Soittajien aktiivisuus osallistua harjoituksiin on yllättävän hyvä. Joukon yhteishenki on erinomainen ja jokainen voi olla oma itsensä. Vuosien saatossa ja lukemattomissa yhteisissä haasteissa orkesteri on hitsautunut erinomaisesti toimivaksi kokonaisuudeksi. Saalem Brassin kapellimestarina toimii Tapani Sopanen.

Saalem Brassin soitossa kuuluu soittamisen ilo ja yhteisen tekemisen riemu. Erilaisten musiikillisten haasteiden edessä orkesterin asenne on aseista riisuva: ilon kautta. Saalem Brass esiintyy Forssan helluntaiseurakunnassa 29.10. klo 16:00 solistinaan ”Sahalinin Pavarotti” Reijo Blommendahl. Lähetyssaarnaaja Blommendahl toimi yli 40 vuotta lähetystyössä Japanissa. Hän oli myös ensimmäinen länsimainen lähetystyöntekijä, joka ulotti toimintansa Sahalinille, Neuvostoliittoon kuuluvalle entiselle karkotus- ja vankilasaarelle.